Rama in?

Ett motiv kan tala sitt eget språk och det kanske inte alltid känns självklart hur det ska ramas in. Med en ram kan intrycket förändras och ibland kan ramen ha stor betydelse för hur motivet upplevs. Ofta kan ramen lyfta helheten.

Det finns goda skäl, förutom de rent estetiska, till att rama in sina favoritmotiv. Glaset skyddar både mot damm, smuts och solens UV-strålar som kan bleka motivet. Tänk på att direkt solljus påverkar både papper och färg även om det är skyddat av glas. Även om papper och färg är av hög kvalitet bör konst aldrig hängas i direkt solljus.

Vilken ramstorlek passar?

Det ska vara enkelt att hitta en ram och kanske passepartout till de posters eller fine art prints Du beställer från MCZgallery. Alla storlekar i butiken är anpassade för några av de vanligaste storlekarna på ramar (till exempel 21 x 30 cm, 30 x 40 cm och 50 x 70 cm). Skulle Du vara intresserad av andra mått än de som finns angivna i butiken så är Du välkommen att kontakta oss

Vanligt är att pappersstorlekar varierar i mått enligt A-standard såsom A3, A4, A5 etc. Ramar brukar däremot vanligen vara anpassade efter mått på olika storlekar av fotografier och stämmer inte alltid överens med A-standard. 

Inramad väggkonst - en uppskattad present

Många uppskattar en inramad present. Det kan vara svårt att veta vad någon annan trivs med att ha på väggen men känner man till stilen i hemmet kan det bli en riktig fullträff. 

Ett tips för den som vill ge bort något inramat som present är att välja ett lättplacerat motiv. Undvik stora storlekar och skarpa färger. Rama in bilden i en enkel och stilfull ram som passar med motivet.
Tips om du ramar in dina tryck själv

Vi är alla olika och mer eller mindre ombytliga. Hör du själv till den mindre ombytliga som tänker mer långsiktigt och vill bevara hemmets favoriter för framtiden så kan det här vara bra att läsa. För att ett motiv ska bevaras i sin ursprungliga färgton så länge som möjligt bör det ramas in. Vid inramning bör syrafritt papper läggas mellan motivet och spånskivan som ofta innehåller ämnen som kan påverka motivet negativt. Ett syrafritt papper finns att få tag på lite varstans. Fråga personalen efter syrafritt papper i butik med kostnärsmaterial eller läs på pappersblock för akvarell/vattenfärg till exempel, de brukar vara fria från syra. Det finns även syrafri tejp som bör användas då ett motiv fästs på ett passepartout och naturligtvis bör även passepartout som används vara syrafritt.